Hipoglikemia u noworodków

Niski poziom cukru we krwi u noworodka nie jest jeszcze powodem do paniki. Powoduje go przede wszystkim niedojrzałość enzymatyczna wątroby, czyli głównego organu odpowiedzialnego w naszym organizmie za regulację procesów związanych z utrzymaniem prawidłowego stężenia cukru we krwi. Mały i niedojrzały jeszcze organizm noworodka po kilku godzinach po urodzeniu może cechować się hipoglikemią. Poziom cukru powinien jednak stabilizować się w ciągu 72 godzin życia malucha. Odbywa się to etapami. Początkowe stężenie cukru we krwi wynosić może nawet mniej niż 50 mg%. Poziom glukozy powinien podnieść się powyżej tego progu po 12 – 24 godzinach.

Poziom glukozy we krwi noworodka uzależniony jest przede wszystkim od wagi dziecka. O hipoglikemii u wcześniaków, z niską masą urodzeniową, mówi się, kiedy poziom cukru wynosi poniżej 25 mg% lub 1,39 mmol/l. W przypadku noworodka o prawidłowej wadze, urodzonego w terminie z hipoglikemią mamy do czynienia, jeśli poziom ten jest niższy niż 35 mg% lub 1,94 mmol/l. Wartości te dotyczą pierwszych 72 godzin życia. Po upływie tego czasu  o niedocukrzeniu mówi się, gdy wartość jest niższa niż 45 mg% lub 2,50 mmol/l.

Bardziej na hipoglikemię narażone są wcześniaki oraz dzieci cierpiące na choroby wrodzone i różnego rodzaju zaburzenia. Zdiagnozowanie choroby u noworodka nie jest tez możliwe wyłącznie przez obserwację, bez przeprowadzenia badań. Pewnymi sygnałami może być jednak oziębienie, drgawki, zaburzenia pracy serca. Jakie są najczęstsze przyczyny hipoglikemii u maluszków, które dopiero co przyszły na świat? Przede wszystkim nieproporcjonalna masa ciała, głównie mózgu o wiele większego od reszty ciała, a który do swojego funkcjonowania zużywa znaczne ilości glukozy. Ponadto spadek cukru we krwi dziecka powodować może także wyziębienie, gdyż glukoza zużywana jest do ogrzewania organizmu.

niski cukier we krwi